Jezioro Złotogórskie - informacje

Zaczęty przez Ludwik Dalkowski, 04 Sie 2026, 18:05:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ludwik Dalkowski

Jezioro Złotogórskie w hrabstwie wysokogórskim to największe jezioro w kraju, które zachwyca swoim rozmiarem i malowniczym położeniem. Do jeziora wpływa rzeka Bystra, której źródło znajduje się w Górach Iglickich. Rzeka ta, po przepłynięciu przez jezioro płynie dalej na zachód mając swoje ujście do oceanu.

W jeziorze Złotogórskim występuje bogata fauna rybna. Można tu spotkać między innymi: szczupaka, okonia, pstrąga tęczowego, karpia oraz różne gatunki ryb słodkowodnych, które doskonale przystosowały się do warunków tego jeziora. Różnorodność ryb sprawia, że jest to miejsce chętnie odwiedzane przez wędkarzy i miłośników przyrody.

Nazwa jeziora ma swoje korzenie w historii kolonizatorów, którzy przybyli w to miejsce o zachodzie słońca. Wówczas góry wokół jeziora mieniły się złotym kolorem, co przypominało im widok Złotogórza w odległej Turetii, skąd pochodzili. Ten magiczny moment i podobieństwo krajobrazu sprawiły, że nazwali jezioro właśnie Złotogórskim, upamiętniając w ten sposób swoje korzenie i niezwykłe doświadczenie pierwszego spotkania z tym miejscem.

Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski
Sekretarz Spraw Zagranicznych

Departament Zarządzania Infrastrukturą Cyfrową Turedenu (DZICT)

RyuuNoTora

Coś czuję, że na jeziorze będą organizowane zawody wędkarskie. Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę.
Daiki RyuuNoTora

Ludwik Dalkowski

Ma Pan rację. Już na początku zaznaczyłem, że chciałbym zajmować się hrabstwem gdzie jest jezioro i rzeka. Mam w planach organizację cyklicznych zawodów wędkarskich. Plany mam również co do rozwinięcia wędkarstwa w Turedenie.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski

Stanisław Kartoliński

Na rozpoczęcie może Pan zorganizować wędkowanie treningowe. Chętnie wezmę udział.

J.E. Wolińska-Kartolińska

Ja też wezmę udział. W Turetii mi nie wychodziło więc nadszedł czas na poprawę. ;D
Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Ludwik Dalkowski

Bardzo cieszę się widząc zainteresowanie. Chciałbym znaleźć chwilę czasu na ogarnięcie spraw w hrabstwie i przygotowanie zawodów.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski

RyuuNoTora

Czy wędkowanie będzie odbywać się na zasadzie wpisów (tak by trafić w odpowiednią sekundę) czy na zasadach losowania ryby?
Daiki RyuuNoTora

J.E. Wolińska-Kartolińska

Turniej wędkarski w Turetii polegał na wpisaniu postu o odpowiedniej godzinie, minucie a nawet sekundzie. Każda sekunda odpowiadała powodzeniu i wielkości ryby. Wszyscy mieli trzy próby.
Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Ludwik Dalkowski

Cytat: RyuuNoTora w 08 Sie 2026, 19:12:16Czy wędkowanie będzie odbywać się na zasadzie wpisów (tak by trafić w odpowiednią sekundę) czy na zasadach losowania ryby?

Będzie to losowe generowanie wyniku połowu o danej godzinie.

Cytat: J.E. Wolińska-Kartolińska w 09 Sie 2026, 00:34:22Turniej wędkarski w Turetii polegał na wpisaniu postu o odpowiedniej godzinie, minucie a nawet sekundzie. Każda sekunda odpowiadała powodzeniu i wielkości ryby. Wszyscy mieli trzy próby.

Zgadza się. Tak odbywały się turnieje, ale teraz chciałbym nieco odmienić ten proces, by można było łowić cały czas.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski