Aktualności:

Lipiec 2026 - 1959r.
Sierpień 2026 - 1960r.
Wrzesień 2026 - 1961r.

Menu główne

Szia!

Zaczęty przez Bolesław KvH, 19 Maj 2026, 16:54:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bolesław KvH

Szia wszystkim. Jestem Bolesław, pochodzę z II Federacji Nordackiej i jestem Kiriem. Nie ukrywam, że postanowiłem się tutaj zarejestrować ze względu na moje zainteresowanie tą całą teokratyczną otoczką, Edenem, Prorokiem-Dziedzicem Kartolińskim i Kościołem Turetycko-Katolickim. Interesują mnie wszelkie przejawy zorganizowanej v-religijności, więc chętnie dowiem się więcej o tym całym turetyźmie.
Z drugiej zaś strony chciałbym nie tylko poznawać tutejsze wierzenia, ale i promować własne. Chętnie zająłbym się organizacją wspólnoty mojej religii - kiryzmu, o ile na wyspie w ogóle jest możliwość funkcjonowania innych religii. Dajcie znać.

Nie ma Boga poza Jahwe, a Moehil był Jego Ofiarnikiem, a Spirytusow był Powiernikiem Boga!

Pozdrawiam cieplutko,
Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Stanisław Kartoliński

Dzień dobry, witam serdecznie JE. Oczywiście proszę się rozgościć. Królestwo Turedenu tak jak niegdyś Turetia jest otwarte na każdego, z pełnym poszanowaniem wiary każdego człowieka.
Proszę czuć się swobodnie, w przypadku pytań pozostaje do Pana dyspozycji.

J.E. Wolińska-Kartolińska

Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Ludwik Dalkowski

Dzień dobry, miło powitać członka rodu Hohenburg, o ile się nie mylę, zasłużona to rodzina w Winkulii.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski
Sekretarz Spraw Zagranicznych

Departament Zarządzania Infrastrukturą Cyfrową Turedenu (DZICT)

Bolesław KvH

Cytat: Stanisław Kartoliński w 19 Maj 2026, 16:56:31Dzień dobry, witam serdecznie JE. Oczywiście proszę się rozgościć. Królestwo Turedenu tak jak niegdyś Turetia jest otwarte na każdego, z pełnym poszanowaniem wiary każdego człowieka.
Niestety, obowiązki zatrzymały mnie dotychczas w innej zgoła części globu, mam jednak nadzieję, że teraz uda mi się zaglądać tu częściej.

Cytat: Stanisław Kartoliński w 19 Maj 2026, 16:56:31Proszę czuć się swobodnie, w przypadku pytań pozostaje do Pana dyspozycji.
Mam już pierwsze: czy w ramach profetycznego kultu w Turedenie zakładacie jakiekolwiek zmiany w kanonie świętych pism względem realnego chrześcijańskiego? Jest plan na pisanie własnych ksiąg?

Cytat: J.E. Wolińska-Kartolińska w 19 Maj 2026, 22:04:40Dzień dobry! :)
Dzień dobry!

Cytat: Ludwik Dalkowski w 20 Maj 2026, 19:07:45Dzień dobry, miło powitać członka rodu Hohenburg, o ile się nie mylę, zasłużona to rodzina w Winkulii.
Dzień dobry, mi również bardzo miło i cieszę się, że moja rodzina jest tu rozpoznawalna  ;D

J.E. Wolińska-Kartolińska

Cytat: Bolesław KvH w 11 Cze 2026, 18:43:30Mam już pierwsze: czy w ramach profetycznego kultu w Turedenie zakładacie jakiekolwiek zmiany w kanonie świętych pism względem realnego chrześcijańskiego? Jest plan na pisanie własnych ksiąg?

Nasza religia chyba właśnie na tym polega, że nie zakłada żadnych zmian ale to najlepiej jak odpowie Stanisław.
Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Stanisław Kartoliński

CytatMam już pierwsze: czy w ramach profetycznego kultu w Turedenie zakładacie jakiekolwiek zmiany w kanonie świętych pism względem realnego chrześcijańskiego? Jest plan na pisanie własnych ksiąg?

Wiara Turetycko-Katolicka opiera się w 100% na wierzę rzymsko-katolickiej. Jedyną różnicą jest taka, że nasz Kościół działa w internecie.

Bolesław KvH

A jak to jest z Prorokiem? Ma on status jak starotestamentowi prorocy więksi, mniejsi?

Stanisław Kartoliński

Prorok uważany jest za następcę apostołów Jezusa Chrystusa. Tureci wierzą, że poprzez niego Bóg nadal prowadzi swój Kościół na ziemi.