Aktualności:

Lipiec 2026 - 1959r.
Sierpień 2026 - 1960r.
Wrzesień 2026 - 1961r.

Menu główne

dialogi - wywiad z Eliną az Ruzmari-Emre

Zaczęty przez J.E. Wolińska-Kartolińska, 23 Cze 2026, 18:27:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

J.E. Wolińska-Kartolińska

Turedeńskie dialogi.
Zapraszamy do wywiadu z Eliną az Ruzmari-Emre

J.E. Wolińska-Kartolińska : Dzień dobry Pani Elino, bardzo dziękuję za to, że zgodziła się Pani wziąć udział w wywiadzie.
Elina az Ruzmari-Emre: Dzień Dobry Panią redaktor i dziennnikarkę

J.E. Wolińska-Kartolińska :Na początek rozmowy chciałabym zapytać o Pani początek z mikronacjami. W jakim kraju i kiedy rozpoczęła Pani swoją przygodę?
Elina az Ruzmari-Emre: W tym ja rozpoczełam no tą mikronację pierwszą przygodę na zagranicznym to czyli na Niemieckiej mikronacji o nazwie vBundesrepublik to już dawno temu było i raz na angielskiej jako obserwator tej strony na forum ale wybrałam no tą Niemieckaa teraz jestem w polskiej mikroancji

J.E. Wolińska-Kartolińska : Tego się nie spodziewałam.  Mogła by Pani coś opowiedzieć o Niemieckich mikronacjach?
Elina az Ruzmari-Emre: W tym no niestety upadła no ta niemiecka mikronacja bo powód za ekstemizm niemiecki dopadł no te forum za nazistowskie poglądy w tym musieli to zamknąć, w tym ja byłam tam dyplomatą w tej Niemieckiej w mikronacji

J.E. Wolińska-Kartolińska : Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy polskimi a niemieckimi mikronacjami?
Elina az Ruzmari-Emre: W tym powiem że tamtejsza moderacja była surowa niż od tej polskiej Bo bała się no te rządu niemieckiego z reala i zamknęli to

J.E. Wolińska-Kartolińska : Wróćmy do polskiego mikroświata. W jakim państwie obecnie Pani działa?
Elina az Ruzmari-Emre: W tym teraz działam na Nordacie i na Muratyce bardziej, w tym powiem że planuję zrezygonować z obywatelstwa Imperium Rusowii bo tam nie ma mnie z braku aktywność

J.E. Wolińska-Kartolińska : Nawet do Turedenu dotarły wieści o Pani ślubie. Czym ujął Panią Sułtan Barhir, że stał się tym wybrańcem?
Elina az Ruzmari-Emre: Tak oczywiście, w tym wcześniej byłam poganką a teraz jestem muzułmanką. A także powiem że Leszek nie miał racji w sprawie że ja chodzę z Hansem i ten Hans to samo to było wielka dezinformacja na ten temat w tym pokazałam no ten Ślub z Barhirem no tą wielką prawdę.

J.E. Wolińska-Kartolińska : Przed Sułtanem była Pani żoną Leszka Grünera?
Elina az Ruzmari-Emre: Tak oczywiście po przez tylko zaręczyny w tym zaszkodził no ten Hans na 1 kwietnia i zepsuł nasz związek to się okazało tylko żartem na aprima aprilis w tym Hans wykorzystał no te Sądy no te Sarmackie aby mnie zniszczyć w te Sądy Sarmackie już nie wierzę w tym moja firma została zagrożone tam moje biznesy je przeniosłam na forum na nordackie. W tym no te Sądy Sarmackie są upolitycznione tak mówiąc słuchają się Posła niż zwykłego kowalskiego tzw. szarego człowieka. W tym jestem w tej Sarmacji no tą Męczennicą. Z tego powodu odszedłam z serwera discorda no tego Sarmackiego tam czułam się źle przez te Sądy Sarmackie.

J.E. Wolińska-Kartolińska : Pozostaje życzyć mi więcej szczęścia w miłości niż w przed wymiarem sprawiedliwości. A jak widzi Pani mikronacje za 10 lat?
Elina az Ruzmari-Emre: Dziękuję za miłe info. . W tym widzę za 10 lat no te mikro jak teraz widzimy teraz zmiany dzisiejsze na wszystkich mikronacjach co teraz jest i są.

J.E. Wolińska-Kartolińska : Czy zechciałaby Pani odwiedzić Królestwo Turedenu? Będzie mi niezmiernie miło ugościć Panią.
Elina az Ruzmari-Emre: W tak oczywiście że ja odwiedzę no te Królestwo Turedenu. W tym odwiedzi no ten Sułatanat Siyah?

J.E. Wolińska-Kartolińska : Nie miałam takich planów ale po naszej rozmowie chętnie wybiorę się do Siyah. Jak już wspominamy o tym, gdzie znajduje się Siyah?
Elina az Ruzmari-Emre: Na forum na Nordacie

J.E. Wolińska-Kartolińska : Dziękuję za informację. Czy jest ziarno prawdy w plotkach, że niebawem będziemy świadkami wskrzeszenia Federacji Al-Rajn?
Elina az Ruzmari-Emre: W tym ja odsyłam do mojego męża on jest na discordzie nt.

J.E. Wolińska-Kartolińska : Sułtan Barhir odmówił udziału w wywiadzie ale dziękuję. A Pani bardzo dziękuję za dzisiejszą rozmowę. To był bardzo orginalny wywiad. Życzę dużo szczęścia na mikronacyjnej drodze. Proszę również pamiętać o zaproszeniu do Turedenu.
Elina az Ruzmari-Emre: Tak oczywiście, w tym dziękuję za miły wywiad, w tym był mój debiut wywiadzie w tym powiem że nie miałam wywiadu na Roblox Sejm i na innych roleyplayerach

J.E. Wolińska-Kartolińska : Jak na debiut, poszło Pani wyśmienicie. Do zobaczenia.
Elina az Ruzmari-Emre: Dziękuję jeszcze raz

Eden Echo Press
Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Stanisław Kartoliński

Hrabina Edenportu

Leszek Ebe-Grüner

Jedna poprawka, znaczy w teorii tam napisane, ale nie byłem mężem Elisy, ale tak byłem narzeczonym.
Przywódca Administracyjny Mikronacji Radioactive Smile: Leszek Ebe-Grüner

Hrabina Edenportu

Ludwik Dalkowski

Przebrnąłem przez cały tekst. Oczy mi krwawiły. Jaki jest sens promowania czegoś takiego w Turedenie?
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski
Sekretarz Spraw Zagranicznych

Departament Zarządzania Infrastrukturą Cyfrową Turedenu (DZICT)

Stanisław Kartoliński

Zbyt surowo i ogólnikowo podchodzi Pan do sprawy. Przecież redakcja nie promuje nikogo, redakcja nie odpowiada za poglądy czy styl bycia osoby, z którą był przeprowadzany wywiad.

Ludwik Dalkowski

Nie zarzucam promowania poglądów. Zarzucam promowanie takiego zachowania. Nie wiem co mam myśleć o wypowiedzi Sułtanki. Nie wiem czy to FNowska moda na taki styl pisowni czy ta osoba tak na poważnie. Pani Elina jest żoną Fazila Emre, znanego trolla, który podchodzi do mikronacji z specyficznym nastawieniem. Fazil jest jednak trollem z bardzo dużo wiedzą i bardzo dużym doświadczeniem mikronacyjnym (niekoniecznie jako Sułtan, lecz pod innymi personaliami). Tym bardziej zagadkową postacią wydaje się być Sułtanka.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski

Stanisław Kartoliński

Proszę więc traktować ten wywiad jako poznanie osoby z odległej części świata.

Sułtanka Elina az Ruzmari-Emre w realu jest z pochodzenia Niemką. Proszę mieć to na uwadze Panie Dalkowski. Widać że stara się pisać po polsku najlepiej jak potrafi. Osobiście doceniam właśnie te starania.
Hrabina Edenportu

Ludwik Dalkowski

Nie wiedziałem o tym. To trochę zmienia sytuację.
Jeśli Sułtanke uraziłem to bardzo przepraszam.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski

Stanisław Kartoliński

Cytat: J.E. Wolińska-Kartolińska w 26 Cze 2026, 20:56:11Sułtanka Elina az Ruzmari-Emre w realu jest z pochodzenia Niemką. Proszę mieć to na uwadze Panie Dalkowski. Widać że stara się pisać po polsku najlepiej jak potrafi. Osobiście doceniam właśnie te starania.

Brawo!

Cytat: Ludwik Dalkowski w 26 Cze 2026, 22:31:59Nie wiedziałem o tym. To trochę zmienia sytuację.
Jeśli Sułtanke uraziłem to bardzo przepraszam.

Rozumiem. Czasami warto nie oceniać kogoś zbyt pochopnie.
Hrabina Edenportu

Ludwik Dalkowski

Absolutnie nie oceniłem pochopnie. Przeczytałem tekst, w którym nie było ani słowa o tym, że wywiad przeprowadzony jest z osobą pochodzenia innego niż polskie.
Ludwik Dalkowski
Hrabia wysokogórski

Bardzo doceniam, że Pan przeprosił. Zakończmy więc na tym.
Hrabina Edenportu