Aktualności:

Lipiec 2026 - 1959r.
Sierpień 2026 - 1960r.
Wrzesień 2026 - 1961r.

Menu główne

dialogi - wywiad z Anastazją Szermietiewą

Zaczęty przez J.E. Wolińska-Kartolińska, 12 Lip 2026, 10:23:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

J.E. Wolińska-Kartolińska

Turedeńskie dialogi.
Zapraszamy do wywiadu z Anastazją Szermietiewą

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Dzień dobry, bardzo dziękuję za zgode na udział w wywiadzie.
Anastazja Szeremietiewa: Dzień dobry, cała przyjemność po mojej stronie.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Jest Pani osobą nową w mikronacjach, jak Pani tu trafiła?
Anastazja Szeremietiewa: Całkiem przez przypadek. Kiedyś natrafiłam na artykuł o Kabuto. Zaczęłam szukać informacji o państwach wirtualnych/mikronacjach i tak odnalazłam ten zakątek internetu xd Później przez długi okres czasu obserwowałam jak to wszystko wygląda. Nadszedł czas przełamania strachu i tak zarejestrowałam się w Rusowii.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Bardzo ciekawa historia. Dlaczego akurat z pośród kilkunastu państw wybrała Pani Rusowie?
Anastazja Szeremietiewa: Od dziecka fascynuje mnie kultura rosyjska. Interesuje się przyrodą i zwierzętami dlatego postanowiłam na tym skupić się w Rusowii.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Czym dokładnie zajmuje się Pani w Rusowii?
Anastazja Szeremietiewa: Prowadzę bloga podróżniczego "Rusowia pieszo" gdzie opisuje ciekawe miejsca. Przedstawiłam Carowi projekt utworzenia Parków Narodowych. Jeśli się uda to chciałabym działać na rzecz ochrony przyrody.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Bardzo ambitne plany. Odnośnie bloga, wcześniej próbowała Pani mi go pokazać ale jest dostępny wyłącznie dla obywateli Rusowii. Może zechciała by Pani go publikować w Turedenie w naszym centrum medialnym? Gorąco zachęcam do tego.
Anastazja Szeremietiewa: Bardzo dziękuję. Oczywiście przemyśle propozycję.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Jest Pani mile widziana w Turedenie, zapraszam serdecznie.
Anastazja Szeremietiewa: Dziękuję bardzo, skorzystam z zaproszenia.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: A czym jeszcze chciała by Pani zajmować się w mikronacjach? Czy w przyszłości widzi się Pani w polityce?
Anastazja Szeremietiewa: Bardzo możliwe. Jeśli w Rusowii będzie parlament i wybory do niego to pewnie wezmę w nich udział.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Życzę powodzenia w polityce. A czego według Pani brakuje w mikronacjach?
Anastazja Szeremietiewa: Nie wiem czy jest to ważne dla wszystkich ale mi brakowało zawsze jednego miejsca, które skupiało by informacje o najważniejszych wydarzeniach w każdym kraju.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Aktualizowana micropedia?
Anastazja Szeremietiewa: Myślę o połączeniu encyklopedii i strony z najważniejszymi wydarzeniami.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Może to właśnie Pani stworzy taki serwis obejmujący informacje wszystkich mikronacji?
Anastazja Szeremietiewa: Do tego potrzeba kilku osób. Musiał by powstać zespół międzynarodowy, współpracujący w grupach np. odnośnie historii, geografii, mediów, polityki itd.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: A jak widzi Pani mikronacje za 10 lat?
Anastazja Szeremietiewa: Mam wrażenie, że przez najbliższe 10 lat do mikronacji bardzo mocno wejdzie nowa technologia. Wyobrażam sobie jak forum zastępują aplikacje oparte bardziej o system zdobywania punktów lub odznaczeń.

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska: Bardzo dziękuję za interesującą rozmowę. Zapraszam raz jeszcze do Turedenu. Życzę powodzenia w obecnych projektach i wytrwałości.
Anastazja Szeremietiewa: Było mi niezmiernie miło. Dziękuję za rozmowę i życzenia. Z mojej strony życzę Królestwu Turedenu wszystkiego najlepszego.

Eden Echo Press
Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Stanisław Kartoliński

Leszek Ebe-Grüner

Ale do obserwowania newsów już istnieje stempel i tam są aplikacje.

Poza tym bardzo interesujący wywiad.
Przywódca Administracyjny Mikronacji Radioactive Smile: Leszek Ebe-Grüner

J.E. Wolińska-Kartolińska

Tureden nie może być podpięty pod stempel bo jakiś skrypt pisany dla Turetii nie działa.
Pani Anastazji chodziło chyba bardziej o stworzenie jednej strony połączonej z newsami i micropedią.
Z Bożej Łaski Jej Królewska Mość
Julia Edyta Wolińska-Kartolińska
Hrabina Edenportu

Leszek Ebe-Grüner

Okej to w takim razie mój błąd.

Tak czy inaczej wywiad interesujący i czekamy na więcej ;)
Przywódca Administracyjny Mikronacji Radioactive Smile: Leszek Ebe-Grüner